ИНВЕСТИТОРИ |
Новини
Член на:
evca hvca
Четвърти форум за дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа

Фондовете за дялови инвестиции и финансовите инвеститори се превръщат от миноритарни в мажоритарни акционери в компаниите. Това заяви тази сутрин при откриването на годишната конференция на компаниите от сектора Ана Ризова-Клег, партньор за България на глобалната организация за юридически услуги DLA Piper.

Конференцията се организира от "Икономедиа" и в. "Капитал" за четвърта поредна година, като тази е в партньорство с DLA Piper, както и с консултантската компания "ММ консулт", "Глобал файнанс" и Емпорики банк. 

"Интересно ще е дали фондовете за дялови инвестиции, които очевидно имат пари ще намерят общ език с предприемачите", коментира в своето експозе Ивайло Симов, директор в "Глобал файнанс".  

Според ръководителя на практиката за дялово инвестиране за Европа, Близкия Изток и Африка на DLA Piper Андрю Харис условията за получаване на финансиране от финансовите инвеститори са претърпели корена промяна. "Времето на придобивания на компании при високи финансови съотношения е безвъзвратно отминало. Сделки се сключват на цена, близка до паричните наличности на дружеството", обясни част от тенденциите на пазара на сливания и поглъщания Харис. Управляващият DLA Piper представи данни за Великобритания, според които сключените сделки в бранша от началото на годината са едва 2% от обема, реализиран през миналата и по-миналата година.

Кризата сви сделките по сливания и придобивания в световен мащаб с над 70% през първото тримесечие на 2009 г. по данни на DealWatch. Падат както стойността на сключените сделки до 402 млн. евро, така и техния брой - с 18% до 27.

Според участниците в днешната конференция на "Капитал" най-голямото предизвикателство на пазара на сливания и поглъщания сега е липсата на достатъчно ликвидност в банките, които са ключови играчи в този бизнес. Повратният момент в сегмента е настъпил след фалита на инвестиционната банка "Лемън Брадърс" през есента на миналата година.

След този случай условията за кредитиране на банките се затегнаха и структурата на финансирането на сделките по придобивания се е променила драстично - от 90% дял на кредитните институции през 2007 г., в момента тяхното участие е 50-60% в най-добрия случай. Това обяви Борислав Иванов, директор на клона на Дойче банк в България.

"Планираме да възобновим инвестициите си. Рецесията представя атрактивни възможности за вложения, защото оценките на компаниите са ниски", каза от своя страна Хенри Овайнати от Bank Gutman Group.

 
(c) Copyright 2005, Global Finance - Creative Marketing S.A. Site Map | Terms of Use      Designed by Katana